Pamečiau pirštines. Tai apie jas.

P.S. Čia senas tekstas, a la bandymas sukurti žurnalinį straipsnį, bet tik dabar jį prisiminiau.
Pirmiausia, pagalvojusi apie pirštines, prieš akis išvystu šiltas, kumštines, raštuotas, močiutės megztas pirštines! Žinoma, vaikystėje bodėjausi jas dėvėti: "Kaip negražu ir nemadinga! Juk ir mama, ir teta, ir mokytoja nešioja pirštuotas." Aišku, tokių pirmokės kalbų niekas neklausė, tad visą vaikystę, nors ir nepatenkinta, tačiau nešiojau tas truputį kandančias, pačios močiutės dažytų vilnonių siūlų, kumštines pirštines. Negana to, tai dar ir prisiūtas prie striukės, nes jau tada buvau labai išsiblaškiusi. Ne juokais dėl to pykau. Tikrai :)


Dabar norisi kurti ne ypač madingą, o funkcionalų ir unikalų įvaizdį. Ne paslaptis, kad mada nuolat suka laiko ratą ir dažnai iš užmaršties ištraukia puikias idėjas. Šiais laikas, kuomet vyrauja minimalizmo tendencija + sportiškas, patogus įvaizdis, šaltuoju metų laiku kumštinės pirštinės drąsiai pritaikomos ne tik kasdieniniame įvaizdyje, bet neretai derinamos ir prie klasikinio sukirpimo palto. 


Vis dėlto, dėliojant žieminio įvaizdžio bazę, neretai skiriame pirštinėms per mažai dėmesio. Esame įpratę jas pasirinkti juodas, odines, tokias, kokias mūsų mamos nešiojo ir tebenešioja. Visgi, pirštinės drąsiai gali būti pagrindinis žiemiškojo įvaizdžio akcentas, aksesuaras, suteikiantis išskirtinumo ir pabrėžiantis individualumą.
  

 

Straipsniuose apie dabartinę madą neretai pažymima, jog šiuo metu nemadingų dalykų nėra, tik vieni dalykai madingesni už kitus :) Ne pirmą sezoną bendrosios mados tendencijos aukština kailį ir odą. Būtent tokios pirštinės yra "must have". Masyvių, kailinių pirštinių idėja buvo pristatyta dar 2013 metais Altuzarra bei Alexanader Wang Fall/Winter kolekcijų metu. Abu dizaineriai demonstravo hiperbolizuotą pirštinių įvaizdį: masyvios, kailinės, neproporcingai didelės ir būtinai kumštinės, - šiek tiek primenančios bokso pirštines. Taigi, jei renkamės kumštines pirštines, lai jos būna masyvios ir kailinės, o kailis - nebūtinai juodas.


   

Tęsiant kalbą apie kumštines pirštines, nuo Niujorko tendencijų, persikelkime prie Lietuvos. Mūsų krašte prieš kelis metus kumštines pirštines antrai jaunystei prikėlė Kristina Kruopenytė ir suteikė joms gaivų, modernų įvaizdį. Dizainerės kurtos pirštinės taip pat masyvios, kailis derinamas su oda.
Prekės ženklo ''Apoteca'' įkūrėja Inga Tarėlaitė taip pat siūlo kailines ir kumštines pirštines. Tik gal kiek ramesnių tonų, lengviau pritaikomas kasdienybėje, nei užsienio dizainerių kolekcijose.
O "Labadiena" kūrėjai siūlo žaismingą požiūrį į stilių. Jų kurtos pirštinės, su garsiąja kirčiuota "a" raide, labiau mėgiamos jaunimo ir "hipsteriškosios" kultūros pasekėjų.

 
Kristina Kruopenytė
"Apoteca"


"Labadiena"

Jei esate ištikima pirštuotoms odinėms pirštinėms, galima eksperimentuoti su jų ilgiu ir spalva. Rinkitės kiek įmanoma ilgesnes: jei jūsų palto rankovės iki riešo kauliuko, nešiokite pirštines sustumtas žemyn, o jei palto rankovės trumpintos, arba nešiojate pončą, drąsiai demonstruokite visą pirštinių grožį bei dekorą. Žinoma, juoda visuomet išliks klasika, tačiau pasirinkusi sodrią baklažano, marsala, samaninę, plytų raudonumo, smėlinę ar tamsią turkio spalvą, savo įvaizdžiui suteksite skambesio ir niekas negalės Jūsų apšaukti nuobodulio estetikos šalininke.



Pirštinės - veltui nukarūnuota svarbi įvaizdžio detalė. Šiuolaikinė moteris skuba, lekia, po darbo neretai jos laukia verslo susitikimas, o vėlai vakare susitikimas su draugais ar vakarienė restorane su vyru. Todėl jos kasdieninis stilius universalus, švarus ir minimalistinis, o aksesuarai - slaptas ginklas, leidžiantis atskleisti ne tik savo unikalumą, bet ir skatinantis nuolat keistis. Būkime žavingos ir drąsios ;) !

Komentarai

Populiarūs įrašai